Как се стигна до трагедията с починалото от менингит 5-годишно дете

Детската градина остава затворена

02.12.2021 | 14:06 Редактор: Елеонора Танева

След смъртта на 5-годишното дете, заразено с менингит в София, затвориха детската градина. Има още заразени деца и възрастни. Извършени са над 200 теста. 

На 25 ноември детето, което е в трета група на детска градина "Вълшебство" в квартал "Павлово", внезапно се почувствало зле. 

"Детенцето повърна. Повикахме медицинската сестра. Аз бях там до него. Започна да се втриса, измерихме му повторно температурата. Оказа се, че е с 38 градуса. Майката каза какво да му дадем и в момента на даването на лекарството таткото пристигна. Последно температурата вече беше над 39 градуса", обясни директорът на градината Гергана Петрова.

На следващия ден детето е прието в болница.

"Детето постъпи в много тежко състояние. Екипът, който го прие, го реанимира, но ефектът не беше задоволителен. В диагностичен план е направено всичко необходимо", заяви д-р Благомир Здравков, управител на СБАЛ "Проф. д-р Иван Митев".

"Майката се обади в групата на колегата и уведоми, че детенцето е починало. С мен се свърза и педиатър от болницата, в която са го приели. Попита дали има и други контактни деца", добави директорът на градината.

След изследване на контактните с починалото дете персонал и деца, както и на неговите близки, са установени 23 положителни проби на бактерията менингокок. Всички изследвани са били без оплаквания към момента на взимане на пробите. Сред установените носителите на заразата са двама души от персонала и 16 деца в групата на починалото момченце.

"Моето дете като изследваха в понеделник не се почувства добре, имаше главоболие, болки в корема, беше с дрезгав глас и кашлица", сподели един от родителите на дете от групата.

В детската градина веднага е започнало епидемиологично проучване. Не е изолиран обаче патологичен менингокок нито при починалото дете, нито при контактните му. 

"Разпоредил съм проверка на Медицински надзор. Те ще проучат действията на лечебните заведения свързани със случая и дали е оказана необходимата медицинска грижа", заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

А детската градина остава затворена до следващо нареждане на здравните власти. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
болна система
преди 2 години
Такава е родната ни здравна система! Дори децата си не можем да лекуваме. На първо място по смъртност сред децата в Европа, на първо място и сред възрастните! Всичко е бизнес! Пациентът само служи за ключ към парите на Здравната каса. Има лекари които получават по 70 000 на месец, а други - по 850 лв. Така повече не може! Дори в Африка е по-добро здравеопазването! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Това е истински кошмар Сигнализирай за неуместен коментар